Go TO Content

Gueiren Museum

Gueiren Museum is the light yellow building located by the Gueiren Circus. It was the home of Gueiren Police Precinct, Gueiren Household Registration Office, and Gueiren Fire Station, with a history of over 60 years. It was vacant after these agencies moved to other places. After the third general review of the urban planning, the location was planned for a park, and the interior of the building was renovated and re-planned. Through combination with the plaza in front of the district office and the circus and through greening and beautification, it has become the new landmark of “unused space revitalization” of Gueiren District.
The birth of the museum marks the transformation of an old building into a new landmark. Under the leadership of former township chief Chen Te-cing, this abandoned police precinct became the first public facility built the “reuse unused space” program. With a total cost of nearly NT$40 million and over a construction period of over three years, the museum was opened on February 6, 2010. Through cultural space reengineering, this old building became a new landmark to provide citizens with an ideal place for reading, leisure, and learning.
The first floor was the office of the police precinct. It is now re-planned into a showroom of historical artifacts, a reading room and venues for family activities, IT services, and reading. Also, the original detention room has been preserved, and the original barred windows, cells, toilets, and isolation rooms are presented in their original appearance. The aim of such arrangements is to remind visitors: if you break the law, you will be jailed to tell people to think twice before committing any wrongdoings. This is a careful design for situational education.
After the museum was opened, the detention room became the most popular spot, and visitors kept swarming in the cell to experience the truth of being jailed. An open-air stage was built in the backyard garden. On the second floor there is a classroom for aerobic dance and yoga. In spatial planning, the museum is both entertaining and cultural, thus becoming an ideal place for leisure and an emerging spot for visitors.
This old building and new landmark adds another leisure spot in the business area where the district office is located. When project lights shed on the water wall under the coconut tree shade, the romantic evening mood enables locals to take a break and enjoy a stroll in the busy district center. This second life of the old building also brings the historical landmark to shine again.